Ege Üniversitesinin ortağı olduğu uluslararası proje tamamlandı

Ege Üniversitesinin ortağı olduğu konsorsiyum tarafından yürütülen uluslararası proje başarıyla tamamlandı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Karahan Uysal’ın yürütücülüğünde PRIMA CALL SECTION-2 2021 çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazanan “Akdeniz’deki Küçük Tarım İşletmelerinde Tarımsal Biyoçeşitliliği, Kârlılığı, Döngüselliği ve İklim Değişikliklerine Direnci Artırmak İçin Yenilikçi Sürdürülebilir Organik Deniz Rezenesi Tabanlı Tarımsal Üretim Sistemleri” (SEAFENNEL4MED) isimli proje başarıyla tamamlandı.

Yoğun araştırma ve Avrupa-Akdeniz işbirliğinin ardından 36 aylık bir sürenin sonunda SEAFENNEL4MED projesinin başarıyla sonuçlandığını ifade eden Doç. Dr. Özlem Karahan Uysal, “Proje, Akdeniz’de çevre ve iklim sorunlarının üstesinden gelmek için yenilikçi stratejilerin merkezindeki  eski ve dirençli bir bitki olan kaya koruğu (Crithmum maritimum L.) için organik ve sürdürülebilir yetiştirme sistemlerinin geliştirilmesine odaklandı. PRIMA 2021 çağrısı kapsamında desteklenen SEAFENNEL4MED, Akdeniz havzasındaki küçük çiftliklerde agrobiyolojik çeşitliliği, tarımsal kârlılığı, döngüselliği ve iklim değişikliğine uyumu artırmak için  sürdürülebilir yetiştirme modelleri geliştirdi” diye konuştu.

Proje sonucunda nitelikli çıktılar elde edildi

Projenin temel çıktılarından bahseden Doç. Dr. Özlem Karahan Uysal, “Kuraklık ve tuzluluğa karşı yüksek toleransa sahip, Akdeniz’in ekolojik koşulları için ideal olan kaya koruğu ekotiplerinin seçimi yapılarak adaptasyon yeteneği yüksek  ekotipler saptandı. Yenilikçi organik yetiştiricilik ilkeleri doğrultusunda, çevresel etkiyi azaltırken verimliliği artıran sürdürülebilir tarım sistemlerinin geliştirilmesine katkı sağlandı.  Sağlıklı ve doğal gıdalara yönelik artan tüketici talebine uygun olarak yenilikçi organik kaya koruğu bazlı katma değerli gıda ürünleri geliştirildi. Döngüsel ekonomi uygulaması çerçevesinde, bitkisel yan ürünlerin nutrasötiklerin üretimi ve tarım topraklarının iyileştirilmesi amacıyla kullanım olanakları değerlendirildi. Tedarik zincirinin sürdürülebilirliği için doğrudan etkileri olan ekonomik, sosyal ve çevresel faydalar değerlendirildi.

Sonuçların hem yerel hem de uluslararası düzeyde yaygınlaştırılması, çiftçilerin, araştırmacıların, işleyici firmaların ve politika yapıcıların katılımının sağlanmasına yönelik iletişim ağları oluşturuldu. SEAFENNEL4MED ardında bilgi, çözüm ve iş birliği açısından zengin bir miras bırakarak, kaya koruğunu Akdeniz’in agroekolojik dayanıklılığının ve yenilikçiliğinin bir sembolü olarak konumlandırmıştır. Proje, Avrupa Birliği’nin sıfır kirlilik stratejisine somut bir katkıda bulunmuş ve iklim baskısı altındaki bölgelerdeki çiftçilerin gelir ve üretim istikrarını güçlendirmek için yeni fırsatlar sunmuştur” dedi.

Sürdürülebilir inovasyon için uluslararası bir konsorsiyum

Proje, Marche Politeknik Üniversitesi (UNIVPM) tarafından, CREA – Gıda ve Beslenme Araştırma Merkezi (İtalya), Split Üniversitesi ve Adriyatik Bitkileri Enstitüsü (Hırvatistan), Batı Britanya Üniversitesi (Fransa), INRGREF – Kırsal Mühendislik, Su ve Ormanlar Ulusal Araştırma Enstitüsü (Tunus),  kaya koruğu yetiştiriciliğine öncülük eden bir tarım işletmesi olan Rinci (İtalya) ve  Ege Üniversitesinin de içinde yer aldığı  Bilimsel ve Operasyonel Mükemmeliyet Konsorsiyumu ile işbirliği içinde koordine edildi.

Türkiye’de Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özlem Karahan Uysal liderliğinde yürütülen ve PRIMA Programı kapsamında TÜBİTAK tarafından fonlanan projede; Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Fen Fakültesi ile  Tarım Ekonomisi, Tarla Bitkileri, Gıda Mühendisliği, Biyomühendislik ve Biyoloji Bölümlerinden dokuz öğretim üyesi görev aldı.

 

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı